Stekenjokk - Vielmiesmehkie

Vandring och MTB

Längd:18 km

Svårighetsgrad: lätt/medel

Parkering: Möjlighet att parkera vi gruvmonumentet, Stekenjokk / Vildmarksvägen och i Soldalen, Klimpfjäll.

Stekenjokk

Turen startar uppe på Stekenjokkplatån / Vildmarksvägen och går längs en jeepväg som byggdes i samband med malm prospektering.  Leden går på högfjället i nästan hela sin läng vilket gör den kännslig för vind. Den mest storslagan cykelleden i Klimpfjällsområdet. Leden går ner från högfjällsplatån till Vielmiesmehkie sameviste. Leden avslutas i Soldalensstugområde ca 2km från centrala Klimpfjäll.

 

Vielmiesmehkie sameviste som beboddes tidigare av samer från Borgafjäll och Storjola under sommar och höstsäsongen. Här bedrevs även sameskola årskurs 1-3  under åren 1926-1950. Lärarinnan hette Elsa Skott och skolan bestod av 3 kåtor. En skolkåta, en lärarbostad och en för husmor. Barnen sov i en bod som fortfarande finns kvar. De lekte i skogen och vid ån där de även fiskade. 

 

Ett besök i Vielmiesmehkie 1934

.../det är en vanlig kåta men den är försedd med två fönster. Barnen sitter med korslagda ben på golvet och vid skrivning, räkning och teckning ha de en litenträplatta de lägger skrivboken, räknehäftet och ritblocket på/.../Barnen får göra milslånga vandringar till fjällen i väster. Lärarinnan berättar, att de nyss kommit hem från en sådan lång fjällvandring som tagit fyra dagar i anspråk. De har vandrat över 6mil och bl.a. besökt två renskiljningar/...