Fler alternativ…

Blåsjöns Fjällby

Blåsjöns Fjällby

Blåsjöns Fjällby är belägen på sydsluttningen av fjället Mesklumpen bara ett snöbollskast från Restaurang Fjällripan och slalombacken i Stora Blåsjön.

Anläggningen består av 14 stugor från 6 till 10 bäddar. Standarden är bra och några av stugorna är även utrustade med bastu, diskmaskin och braskamin. Andra med torkskåp och alla naturligtvis med wc, dusch och TV. En del av stugorna är lämpade för två familjer. Samtliga stugor ligger intill slalombacken som har 4 liftar och 12 nedfarter. Fjällvandring direkt från dörren till botaniska, geologiska och kulturella utflyktsmål i närheten.

Boka  

Pris: Priser från 795 kr till 995 kr beroende på standard och storlek på stugorna

info@blasjon.se


Fjällgården Lindahl

Fjällgården Lindahl

Fjällgården Lindahl ligger i rofylld omgivning vid foten av Portfjället, här finns inga grannar på flera kilometer. Det brukar inte vara några problem att fylla dagarna med vandring, fiske, bär- och svampplockning m.m. för att koppla av i bastun fram emot kvällen.

Fjällgården har 6 st. 4-bäddslägenheter med kök, toalett (i vissa) och TV. Gemensamma toaletter, dusch och bastu finns i huvudbyggnaden, där finns även TV, tvättmaskin, torkskåp och bordtennisbord.
Grillkåta finns i anslutning till huvudbyggnaden.

kommunalvasternorrland@kommunal.se


Gåxsjö Smedja

Gåxsjö Smedja

35 km söder om Strömsund ligger Gåxsjö, en by med hundratalet invånare. Här har jag, Susanna Bäckström, smidesverkstad och butik med försäljning av de egna produkterna.

Jag ä rutbildad till konstsmed vid Stenebyskolan i Dals Långed.
I smedjans tillhörande butik hittar du smidesprodukter som till exempel ljuskronor, lampetter, skålar och ljusstakar i olika modeller. Allt i egen tillverkning och med personlig formgivning.

Öppettider
Smedjan är öppet året runt men öppettiderna kan variera.
Ring för information!

susanna.backstrom@telia.com


Hällingsåfallet

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet är Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon, 800 meter långt och har 50-60 meter höga klippväggar. Vattenfallet är 43 meter högt och mycket imponerande!

Fallet ligger 25 kilometer söder om Gäddede, Frostviken och är sedan 1971 ett naturreservat. Fallet kan ses från en bro som är byggd över ån just där vattnet störtar ned. Vid kraftiga regn sväller ån, kanjonens övre del insveps då i vattenrök och när solen tittar fram inramas fallet av en dubbel regnbåge.

Vid fallet finns vindskydd, ved och eldstäder. För att se kanjonen kan man följa den markerade stigen (2.6 kilometer) som följer Hällingsån uppströms. En stor parkering och informationstavla samt toalett i anknytning till den.

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Pilgrimshotellet

PilgrimsHotellet Gäddede och InfoPoint

Pilgrimshotellet ligger vid stranden av den 2,5 långa sjön kvarnbergsvattnet längs vildmarksvägen i Jämtländska orten Gäddede.
Anläggningens fokus är att erbjuda naturupplevelser i världsklass, men också att ge plats för reflektioner och tankar som inte alltid får plats i vardagen.
Från hotellet är det nära till vandringsturer och sevärdheter som fiske, skoterleder, Hällingsåfallet och Fjällparken vid Gäddede turistinformation. Hotellet kan även erbjuda dig vandring och fiskeguider.
Hotellet är även en Infopoint, En Infopoint är en enklare typ av turistinformation där du som besökare kan titta förbi för att få inspiration och tips om smultronställen, vägvisning och vilka evenemang som finns i området.
I restaurang Pilgrim serveras lokalproducerade läckerheter med omtanke till miljö, natur och glada djur. Här finns möjligheter till festbokningar, catering och mat kurser samt a la carté. Serveringen har fullständiga rättigheter.
•Hotellet har 60 bäddar i enkel- och dubbelrum, stugor och lägenheter.
•Rummen är även handikapps anpassade och djurtillåtna rum finns.
•Konferensrum upp till 25 personer samt bastu och bubbelpool finns vid sjökanten.
•Vandringsutrustning som tält, ute kök, ryggsäck, sovsäck och stavar finns att hyra.
Hotellet är öppet året runt.

Boka  

info@pilgrimshotellet.se


Blåsjöns Fjällcamp

Blåsjöns Fjällcamp

Blåsjöns Fjällcamp ligger vackert mitt i byn med otroligt fin utsikt över Blåsjön, längs Vildmarksvägen. Anläggningen har året runt för stuguthyrning.

Anläggningen har 7 stugor som alla har utsikt över sjön. Hundgård finns att låna, Kiosk med slöjd, knivar, uppstoppade fåglar, fiske redskap, fiskekort, kioskvaror , torkat kött, souvas.
Jaktkort för småviltsjakt på renbetesfjället i Jämtlands län. Egna jaktmarker och fiskevatten. Träningsmarker för hare/räv och hundar

Båtuthyrning på Leipikvattnet , Blåsjön och Mesvattnet Exklusivt fjällfiske.

Boka  

inger@fjallcamp.se


Stf Björkvattnet

STF Vandrarhem, Björkvattnet

Björkvattnet ligger i Frostviken i nordvästra Jämtland, sju kilometer från norska gränsen. Året om erbjuder Björkvattnet olika upplevelser och äventyr.

Vandrarhemmet är beläget i den gamla byskolan. Här finns det möjlighet till olika sorters boende som familjerum, stugor och tältkåtor i naturen. På vandrarhemmet finns det också välutrustade kök och tillgång till bastu. Aktiviteter som erbjuds sommartid är bland annat bäversafari, sportfiske och vandring och det finns båt- och kanotuthyrning. Vintertid erbjuds även pimpelfiske och turåkning till raststugor och vindskydd. Hjortronsylt och hembakt tunnbröd finns att köpa på plats.

Pris: Pris från SEK 190/person (medlemspris)

ardis_lindman@hotmail.com


Namnlös

Korallgrottan

Korallgrottan upptäcktes 1985 och hittills har 6 km gångar och salar utforskats, det gör grottan till Sveriges längsta. Tillsammans med guide kan du känna dig som en riktig speleolog, åla dig igenom trånga passager och se stora grottsalar.

Tunnlarna och alla fascinerande grottfenomen har bildats under årtusenden, genom att vatten sipprar fram i sprickor i kalkstenen. Där vatten tränger sig in i grottan bildas små vita droppstenar. De flesta är kortare än tio centimeter, de har inte hunnit bli större trots att de haft drygt 8 000 år på sig att växa! Vissa av grottans droppstenar är knöliga och liknar koraller, och från dem har grottan fått sitt namn. Kom ihåg att ta med en extra tröja – temperaturen i grottan är konstant 4 grader! Grotturer måste förbokas.

Start: Parkeringen, bron, Ankarvattnet
Tid: Sommartid (jun-aug) Tisdagar och lördagar 10.00 - 17.00
För information och bokning, kontakta Vilseledaren 076-145 48 91, 073-903 35 97

Pris: SEK 1150/vuxen, SEK 600/ungdom 16-20år, SEK 750/barn 10-15år inkl. guide, fika och lunch

info@vilseledaren.se


Jormvattnets Fiskecamp

Jormvattnets Fiskecamp -Infopoint

Jormvattnets Fiskecamp ligger vid Jormsjön i Jormvattnet längs Vildmarksvägen, som leder till Stekenjokk och är en populär resväg för turister från hela Europa.
Fantastisk utsikt över bland andra Jormliklumpen, Storklumpen, Tvärlidklumpen, Raudekfjället och Jormlifjället.

Campingen har 29 bäddar fördelade på 7 stugor, 19 platser med el för husvagnar och husbilar samt tältplatser. På campingen finns följande service: samlingslokal med kök, servicebyggnader med kök och frysbox tvättstuga med torkrum, wc, dusch och bastu. Fiskrenseri med fiskrök, uteplats med grill och båtar med motor för uthyrning.
Reception med kioskvaror, fiskeutrustning och hemslöjd med mera.

Återförsäljare av småviltskort på renbetesfjället, arrangerar småviltsjakt på andra marker.
Vi hjälper också till med att ordna guidade fisketurer. Vi är även Infopoint där vi kan lämna lite tips och information om närområdet, frostviken.

Det finns flera fina vandringsleder som för dig upp på fjället, där du kan beskåda faunan eller stanna och rasta i någon stuga eller vindskydd.

Fiskecampen ligger alldeles intill en skoterled som för dig ut på ett cirka 90 mil ledsystem i fantastiska Frostviksfjällen.

Fisket är ju naturligtvis det primära och tack vare att fiskevårdsområdet bedriver ett aktivt och omfattande fiskevårdsarbete, kan vi erbjuda fina fiskeupplevelser här i Jorm. Ingår i Frostvikens gemensamma fiskekort.

info@jormvattnetsfiskecamp.se


Sjoutnäsets Kapell

Sjoutnäsets Kapell

Kapellet invigdes 1919 och det är den största kyrkan i Frostviken med 225 platser. Kapellet är dekorerad av Paulus Jonze och är restaurerad 1934.

Ingen uppvärmning finns, så den används endast en gång per sommar, då man firar Sjoutnäsmässan. Men den används fortfarande som begravningsplats. Kapellet är enkelt men väldigt fint. Nyckel finns för utlåning på enda gården i byn. Spånklätt kapell med säregen arkitektur, naturskönt läge vid Storsjouten.

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Blåsjöfjäll - Naturresarvat

Blåsjöfjäll är ett lågfjällsområde med skogsklädda dalgångar, beläget i de vackra fjälltrakterna utmed norska
gränsen.

Reservatet är ett fjällreservat med toppar runt 1000 meter över havet. Brakkfjället i norr är högst, men Jormlifjället och Raudekfjället ligger inte långt efter. Björk och gran är dominerande, men uppe på kalfjället är den artrika fjällsippsheden vanlig, speciellt på Raudek och Jormlifjället. Utöver fjällsippa växer här bland annat orkidéerna vityxne och brudsporre, samt de vackra örterna purpurbräcka och gullbräcka. Visa hänsyn till områdets känsliga natur, speciellt på vintertid, då området är välbesökt av friåkande skoteråkare.

gaddede.turistbyra@stromsund.se


Namnlös

Restaurang Fjällripan

Restaurang Fjällripan ligger vid skidbackens fot med gångavstånd till Blåsjöns Fjällby och med en strålande utsikt över Blåsjön.

Restaurang Fjällripan erbjuder Italiensk mat i världsklass! Kom ihåg att boka bord!

Öppettider:
Onsdag-torsdag 15.00-20.00
Fredag-lördag 11.00-20.00
Söndag 11.00-20.00

Vecka 8-9-10-13-14
Öppet varje dag 11.00-20.00

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Strömsund Turism

Restaurang China

Restaurang China ligger centralt på Storgatan 16. Mysig liten restaurang med kinamat. Här kan du äta lunchbuffé, a ́la carte och take away.

turistinformation@stromsund.se


Namnlös

Vandring: Bjurälvens naturreservat

Naturreservatet bildades bl a tack vare den intressanta geologin i området. Här rinner Bjurälven underjordiskt i nära 3 km.

En vandring till naturreservatet börjar vid Leipikvattnets gård. Avsätt en hel dag. Fram till själva karstområdet är det 3 km och därefter kan du välja en slinga på 3 eller 6 km. Vissa sträckor är spångade. Köp med dig Länsstyrelsens informationshäfte om Bjurälven så blir vandringen intressantare så blir vandringen intressantare. Under sommaren går guidade turer till både Korallgrottan och Bjurälven.

Destination Strömsund
Längd: 3, 6 eller 9 km
Start: Leipikvattnets gård
Slut: Leipikvattnets gård
Svårighet: Medel

turistinformation@stromsund.se


Jordemor

Jordemors Butik & Verkstad

Jordemors Butik & Service har sin butik hemma. Här tillverkas gna produkter inom keramik.
I keramikverkstaden hittar du Åse Ehnberg som har arbetat som keramiker i många år. Från början som ett intresse numer är det hennes levebröd och stora passion i livet. Hon älskar att uttrycka sej i lera. Att göra andra glada med sina produkter är det största kvittot på framgång för Åse.

I butiken hittar du bruksföremål i stengods, prydnadsföremål i stengods och lergods, ekologiska doftljus, krämer och målade produkter såsom skyltar, tavlor och prydnadsföremål och mycket mer.

Kontakta butiken för personliga önskemål gällande produkter, kurser, presentkort eller annat du funderar över.

info@jordemorskeramik.se


Ankarede Kapell

Ankarede Kapell

Det nuvarande kapellet byggdes år 1895 och ligger vackert beläget vid Ankarälvens och Lejarälvens gemensamma utlopp i Stora Blåsjön.

Nuvarande kapell byggdes av en inflyttad smålänning vid namn F J Svensson. Idag används kapellet hela året om. Visning går att ordna under sommaren via caféet som ligger bredvid kapellet eller så kan man låna nyckeln för att gå in och titta.

Ankarde är en traditionell samisk samlingsplats. Ankarede i Advent är en årlig julmarknad första helgen i december med konserter i kapellet och så är det förstås det berömda midsommarfirandet, som är en minst tre dagar lång festhelg med allehanda aktiviteter!

gaddede.turistinformation@stromsund.se


Namnlös

Korpens Öga & Rid i Jorm

Rid i Jorm, ett turridningsföretag som på ett personligt sätt vill ge er en underbar naturupplevelse där hästen står i centrum. Här finns möjlighet att välja mellan kortare turer på fyra timmar till turer som tar fem dagar. Dessutom ordnas specialturer med bl a ripjakt och fiske.

Företaget drivs med ett tjugotal islandshästar, boende samt upplevelseanläggningen Korpens Öga.
I rustik miljö bjuds man mat i fornnordisk anda, där man även kan servera eget bryggt öl.
Rid i Jorm har genomgått kvalitetsmärkningen Naturens Bästa. Märkningen är skräddarsydd för att garantera en hög kvalitet på arrangemangen.

Anläggningen ligger i Jormvattnet i norra Jämtland. Hit tar du dig enklast med tåg eller flyg från Stockholm och därefter bil tar ca fem timmar.

Förbokas.

info@korpensoga.com


Namnlös

Turridning - Korpens Öga & Rid i Jorm

Korpens Öga Rid i Jorm ligger högt beläget i Jormvattnet längs Vildmarksvägen. Ridning i Jorm är en lustfylld och stundom fartfylld upplevelse för både häst och ryttare. Pigga och lätt-töltade Islandshästar med härlig arbetsglädje och obändig vilja. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad ryttare finns en häst som passar dig.

Ritten sker i skiftande terräng och tempo där man gärna ser att ni deltagare hittar era egna vägar. När det känns rätt bryter gruppen av med en vattengalopp, slalomtävling mellan fjällbjörkarna eller kanske en simtur. Både hästarna och ryttarna gillar att leka. Turerna går i härlig fjällvärld som erbjuder en unik ridmiljö. Fjällområdet är väglöst och i stora delar ledlöst land där chansen att man stöter på andra människor är liten. Mer vanligt är att rovfåglar och andra vilda djur håller ett vakande öga över gruppen.

Ridturerna går fritt i naturen och vägvalet kan därför varieras med hänsyn till väder och grupp. All matlagning sker över elden med mycket lokala råvaror som fjällfisk, ren och andra läckerheter på menyn.

Gästhuset är inrett i grovhuggen stil men man behöver inte sakna bekvämlighet. På Korpens Öga kan du bo under din vistelse i Frostviken oavsett om du är med på våra ridturer, konfererar eller bara vill ha en skön semester. Här finns 8 dubbelrum samtliga med egen dusch och toalett på rummet, samt ett 4- bädds rum med ett eget litet kök och även det med dusch och toalett.

Många av anläggningens gäster har tillbringat sina dagar ute till fjälls och då är det viktigt att man har en skön säng för natten.

Pris: Exempel 4-timmarstur SEK 850, heldagstur SEK1.400, tvådagarstur SEK 3.600

info@korpensoga.com


Ivars Bil

Ivars Bilmuseum

Upplev ett ytterst trevligt och imponerande bil- och mc-museum. Nästan hudra bilar, ett fyriotal motorcyklar, modelbilar och annat motorrelaterat material gör att muséet kan räknas som ett av Europas finaste och största.

Här finns rariteter som Mercedes Benz 300 LS, den så kallade måsvingen, som trots att det är över 50 år sedan modellen presenterades, fortfarande verkar modern i sin tidlösa design.
Kung Gustav VI Adolfs och drottning Louises Daimler Princess med kaross från Vanden Plas har också funnit sin plats på muséet, liksom en pampig Renault från 1909. Den har troligen varit taxi i Paris och fraktat soldater till fronten vid striderna utanför Paris under första världskriget.
Men det är inte bara lyx- och kungafordon du hittar hör utan även ett stortutbud av bilar som var vanliga på våra vägar under 50-, 60- och 70-talen, men som idag i princip försvunnit.
Naturligtvis finns bland motorcyklarna både Indian och Harley Davidson men också sällsyntheter som Neracar och den svenska Hägg.

Öppettider 2018: 25 juni-19 augusti
Måndag-fredag: 10-18
Lördag-söndag: 11-17

Boka  

Pris: Inträde: SEK80/person Ungdom: 8-15 år: SEK 40/ person Familj 2 vuxna med barn 0-15 år: 160 kr

niclas@ivarsbil.se


Lillvikens B&B

Lillvikens Bed & Breakfast

Övre Lillviken ligger 50 kilometer nordost om Strömsund längs Vildmarksvägen. Söker du ett lugnt boende med fina naturupplevelser är det här ett bra val. Vi erbjuder även jakt och fiske.

Här kan vi erbjuda småviltsjakt på totalt 32 000 hektar fördelat på fem områden. Bra tillgång på bland annat räv, hare, tjäder, orre och järpe.
Vi har även bra fiskevatten som ingår i det 100 kvadratkilometer stora Flåsjöns fiskevårdsområde. Här kan du köpa ditt fiskekort samt hyra båt och kajaker.


Bed&Breakfast med 6-bädds-, 3-bädds- och 2-bäddsstuga, 2 campingplatser 150 kr, med el 200 kr
Servicebyggnad med toalett, dusch och kök.

geablaauw@hotmail.com