Sjufjällstigen

Längd: 33km

Start: Ankarede eller Härbergsdalen

Raststuga:Sielkentjakke
Rastskydd:Rödfjällsstugan

 

Karta från Lantmäteriet

Härbergsdalens fjällgård

 

Klicka för PDF-karta

Start Ankarede som är en gammal samisk kultur- och kyrkplats.  Under högsommaren finns här en öppen servering och servicehus med dusch och toalett. Vandringe börjar med ett par broar för att sedan börja en stigning i ca 5km. Leden är spångad upp mot Ullersjön, här är det fint att tälta.  Ifrån Ullersjön är det fin utsikt mot Ullersjöklumpen och Rödfjället. Leden forsätter mot Rödfjället där man på 40-talet bröt krommalm till industrin. Vid sjön Sipmesjaure finns ett sameläger som används av samebyn när de arbetar i området. 

Avsätt gärna tid för att bestiga Sielkentjakke, Frostvikens högsta fjäll 1315 m. ö. h. Fjället stupar 730m ner mot sjön Friningen.  Att bestiga toppen tar ca 3 timmar och knappt halva tiden ner. 

Vandringen går utefter Sipmesjaure i ca 6 km innan fjällpasset mellan Mammoken och Silkentjakke. Vid Silkentjakkes raststuga är det fint att tälta. Lätt vandring ner mot Härbergsdalen genom en fjälldal med björk och granskog.  Fiske möjligheter i Ullersjön och Flyarna väst om Sipmesjaure, köp fiskekort.