Marsfjället: Fatmomakke - Marsliden

Längd: 22 km

En historisk vandring från samekulturen till nybyggarkulturen.

Parkering: Fatmomakke och Marsliden

Svårighetsgrad: medel

Ta dig gärna tid att besöka Fatmomakke kyrkstad innan din börjar din vandring.

Marsfjället

Rastskydd: Marsfjällskåtan

Följ vägen som går längs Kultsjön till ledstaren . Leden är tydlig och spångad. Vandringen går genom fjällnära skog längs Rodinsbäcken upp på fjällplatån.  Nu befinner du dig mitt i Marsfjällsmassivet och här finns ett rastskydd, ”Marsfjällskåtan” som byggdes av STF någon gång på 1930- talet. Vid kåtan finns en vedbod och ett utedass. Från rastskyddet, är det en fin vandring över gräsängarna i Marsfjällmassivets hjärta. 

Här finns en rösad led upp till Marsfjällstoppen 1590m.ö.h.  En fin topptur till Södra Lapplands högsta topp. 

Leden forsätter genom ett smalt pass och sedan ner i en spännande dalgång med branta fjällväggar och block. En öppen dal även kallad ”Squa vally” leder ner i fjällbjörksskogen. Här finns ett rastskydd i ”Apelsinklyfta” (ett bra ställa att dela en apelsin på) med fin utsikt.  Leden kommer ner i Marsliden ca 1 km från byn. Det går även en byled direkt ner till Marsliden.  I Marsliden kan du besöka Lars Pålssons nybygge som är återuppbyggt som det såg ut 1856. I Bernhard Nordh Bok ”I Marsfjällets skugga” finns berättelsen om familjen Pålsssons liv och öde. Mitt i Byn finns även en liten pittoresk kiosk.

 

Ta dig gärna tid att besöka Fatmomakke kyrkstad innan din börjar din vandring.

Fatmomakke är en mytomspunnen plats och den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har en i dag en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i södra Lappland med kontinuitet från 1700-talet fram till i dag. Läs mer...

Vanda från Marsliden
Vanda från Marsliden