Lejarfallet ligger några kilometer från Vildmarksvägen Ankarrede. Ankarede är sedan långt tillbaka en samisk samlingsplats och begravningsplats. I dag firas fortfarande midsommar här och i december är det julmarknad. Från parkeringsplatsen i Ankarrede går det en väldigt fint markerad och lättvandrad led på ca 3 km till fallet. Leden går längs med Lejarälven som är älven som rinner ihop med Ankarälven vid Ankarrede.Vid vattenfallet finns det två bra rastplatser med vindskydd och grillplats. 

Ankarede
Ankarede

Ankarede

Alldeles intill Vildmarksvägen nära Stora Blåsjön ligger Ankarede. Ankarede är en uråldrig samisk mötesplats och en begravningsplats. Ankarrede är en levande plats än idag och här träffas folk fortfarande under storhelger så som midsommar och jul. Ankarede är känt för sin julmarknad. Från Parkeringen i Ankarrede är det några kilometers promenad till Lejarfallet. Vid fallet finner du två fina rastplatser och en fantastisk vy över vattenfallet och älven.

Lejarfallet vid Ankarede

Det främsta kännetecknet för Vildmarksvägen är den storslagna naturen, de många sjöarna och framförallt kulturen. Vildmarksvägen är en väg som många besökare blir förälskade i och återkommer till.