Kittelfjäll bjuder på magi under sommaren

Alpkänslan i Kittelfjäll är påtaglig och vinterns skidparadis byter skepnad under sommaren med sin magi, sägner och upplevelser.

Text: Erik Säfvenberg Foto: Jenny Berg & Peter Ångman

Bergen runt om kring Kittelfjäll ger den påtagliga alpkänsla som alla besökare får när man kommer in i dalgången. 

Många har förälskat sig i Kittelfjäll under vintern men blivit kära under sommaren.
Peter Ångman är en av dem som tycker att sommaren i Kittelfjäll närmast är magisk.
Han bor stora delar av året i byn och har tillbringat båda sina pappaledigheter här.

– Bergen runt omkring ger en upplevelse med sina högalpina områden alldeles inpå husknuten. 

Han berättar att det finns massor att göra under sommaren.

– Det är bland annat det som gör Kittelfjäll unikt.

Peter nämner klätterleden som ligger på en av världens vackraste platser, mitt emot Borkafjällets lodräta bergsvägg. 

Där slingrar sig klätterleden upp på Lebnesjaure, en fin bergssida i söderläge.

Klätterleden börjar cirka två kilometer från hotell Kittelfjäll på vägen mot Norge. Genom att följa en brant stig tar man sig upp till en platå. För den som bara vill njuta av fin utsikt är denna första etapp ett härligt utflyktsmål på egen hand.

Men vill man däremot pröva på att klättra startar klätterleden vid denna platå, den består av en 350 meter Via ferrata-led som finns med bultad vajer för klättring. Vitsen med Via ferrata är att klättraren alltid är säkrad i den stålvajer som löper mellan rejäla järnkrokar inhamrade i berget. Två rep med var sin karbinhake sitter i selen man har runt kroppen. När man kommer till en ögla lossar man den första haken och sätter fast den igen på vajern på andra sidan öglan innan man lossar hake nummer två. På det viset är man alltid säkrad.

– Jag tog med sonen för första gången när han var fyra år och vi tittade på det falkbo som finns vid insteget till andra leden där det blir brant. 

I dag har både barnen klättrat upp.

– Det är magiskt vackert och nyttjas av alldeles för få, säger Peter.

Klättringen är uppdelad i två etapper. Första etappen är relativt lättklättrad, men du får ändå känna suget i magen av höjden och utsikten. Andra etappen är mer krävande och en aning "luftig". Belöningen blir den underbara utsikten från toppen av Lebnesjaure efter cirka tre timmars klättring.

– Jag och min fru gick upp som träningsdel inför Kebnekajse.

Han säger att många missar Kittelfjäll under årets vackraste perioder.

– Här finns mängder med upplever runt hörnet. Det finns till exempel vilda djur alldeles intill. Häromveckan var jag på en topptur och såg ett renkadaver med spår efter både lodjur och järv.

Peter berättar att det från början av april finns synliga tecken på den extremt skygga järven i området.

– Det finns ofta spår alldeles vid skogsgränsen.

Överhuvudtaget kommer man naturen nära i Kittelfjäll.

Här rinner Vojmån med ett av Sveriges bästa harrfiske men också chans på riktigt stora öringar. Men runt om Kittelfjäll finns hundratals små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske. Förutom öring, harr och röding går det också att få sik, abborre och lake. 

Men det finns andra sätt att uppleva fisk på. Peter berättar om Vojmåns runda gropar, jättegrytor, som fungerar som ett naturspa. 

– Missa inte att snorkla i ån. Fixa en våtdräkt och följ med strömmarna. Det är en fantastisk upplevelse, som ett stort akvarium.

Men här finns också en mängd intressanta vandringsleder.

– De passar alla årstider och ingen vallfärdar till en särskild led, så man får verkligen känsla av vildmark. Går du till exempel mellan Gränssjön och Sagostigen för att sedan ta av någon kilometer åt sidan så är du helt ensam, säger Peter Ångman.

Men kanske är man inte helt ensam. Detta område bebos inte bara av människor. Här bor även vittra, stalofolk, jättar och andra väsen. Det berättas om allt från jättar och troll, älvor och sjöodjur till rövare, alla med anknytning till lokal svensk, norsk och samisk folktro. 

På Kittelfjällets högsta topp kan man än i dag se Bergakungens dotter där hon ligger utsträckt på bår och vid kullens fot, som stupar ned mot sjön och mot landsvägen, de spruckna roströda hällarna ser ut som efter brand.

Askan efter henne såddes nämligen kring kullarna och i dalen som, enligt sägen, skall lysa röd till domens dag invid Bergakungens fotpall.

Dagsturer från Kittelfjäll

Vojmån

Vid Vojmån som slingrar sig genom hela dalgången Vojmådalen hittar ni på flera ställen på båda sidor av ån flera vindskydd med eldstäder, dessa är lämpliga för dem som vill göra en kortare dagsutflykt. På båda sidorna av Vojmån finns stigar att vandra längs med.

 

Sagostigen

Cirka 4 kilometer från hotellet på väg mot Dikanäs svänger man ner mot ån – skyltat sagogstigen. Där hittar man parkering samt två grillplatser. Här finns även möjlighet till fiske. 

Med början vid Sågforsen i Tvärån går en stig västerut längs Vojmån över en hängbro och vidare till Rödstenskullarna och tillbaka till Sågforsen. Längs stigen finns målade sagofigurer och informationstavlor som berättar om Vojmådalen.

 

Bullerforsen – Röda leden

Startar vid Sågforsen och om man följer Sagostigen mot rödstenskullarna viker den  röda leden av och går längs rödstenskullarna på södra sidan Vojmån mot Bullerforsen. Leden är relativt lätt att vandra längs med och har en röd märkning. För den som vill fiska finns fina stråk ner mot ån.

 

Bergsjön

Följ vägen mot Dikanäs ca 15km  från Kittelfjäll strax nedanför Grönfjällskorsningen svänger du höger innan bron, följ sedan grusvägen, en bit in hittar du en grillplats vid ån som går på vänster sida om vägen. Följer du vägen allra längst in hittar du en stor parkering, i början av parkeringen startar en stig som går längs sjökanten in i skogen och tar dig till utloppet av Bergsjön. Där hittar du en grillplats med vindskydd och magisk utsikt. För den som vill fiska finns här fina möjligheter att fånga harr, öring och röding.

 

Dikafallet

ca15km från Hotell Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs hittar du en Parkeringsplats vid en bro - det är skyltat Dikafallet. Stigen börjar vid parkeringsplatsen och efter en lätt promenad på ca 20min längs bäck och skog når du ett vattenfall. Nära vattenfallet finner du en rastplats med bord och bänkar.

 

Klitvallens sameviste

Leden startar i Grönfjäll cirka 15 kilometer från Kittelfjäll mot Dikanäs – skyltat Grönfjäll. Följe leden mot Grantonskalet, stigen går genom skog och över ett antal bäckar, passera Grantonbäcken och efter en lätt vandring på ungefär 3 kilometer kommer man fram till ett övergivet sameviste där familjen Gorik levde under 1950-talet. Det som finns kvar idag är en kåta och en bod. 

 

Silisen

Stigen upp till samevistet i Silisen börjar i byn Fättjaur som ligger ca 18km från Kittelfjäll mot Norge. En vandring på 2-3 kilometer längs en bred skogsväg. Där finns en torvkåta, en bod och en stolpbod. Fram till 1920-talet användes vistet av Thomas Lambert Klemetsson och hans familj. Senare nyttjades den av familjen Gotik. En arkeologisk inventering visade på rika samiska lämningar med bland annat härdar och kåtatomter.

 

Upptäck Kittelfjäll