I Fatmomakke möts människor. Så är det idag och så har det varit i mycket långa tider. Forntida fångstfolk har vistats här – det berättar fynd från både sten- och järnåldern.

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.

De ädsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700 -talet även om det flesta byggnaderna är från 1800- och 1900- talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade. Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns börnekåta. 

 

Kafét och kiosken i Fatmomakke håller öppet hela sommaren från minst mitten på juni till början på september. Dessutom finns det affär och restaurang 20 km längs Vildmarksvägen västerut i Klimpfjäll eller 20 km österut i Saxnäs.

Fatmomakke har en fantastisk Natur Camping och en del mindre stugor. Bokas hos Fjällströms 070-393 49 36

 

Kulturskatt

Idag är Fatmomakke skyddad som kulturreservat men det kan ändå vara bra att veta att de flesta kåtorna och stugorna är privata och används under helger och högtider - Visa respekt. Fatmomakke Kyrkstad finns längs med Vildmarksvägen bredvid Marsfjällen och Kutlsjön. 

Det är enkelt att ta sig till Fatmomakke med bil. Från parkeringen går det en lätt promenad på några hundra meter över gångbron in till kyrkstaden. I Fatmomakke finns sommartid vildmarkscamping, en kiosk och ett kafe. Fatmomakke är dessutom ett bra utgångsläge för vandring vidare in i Marsliden. Kafét och kiosken i Fatmomakke håller öppet hela sommaren från minst mitten på juni till början på september. Dessutom finns det affär och restaurang 20 km längs Vildmarksvägen västerut i Klimpfjäll eller 20 km österut i Saxnäs.

 

Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och kyrka – vackert belägna vid Kultsjöns strand med utsikt mot Marsfjällets toppar, cirka 12 mil nordväst om Vilhelmina. Hit kommer årligen ättlingar till samer och nybyggare, men också turister och forskare som fängslas av den säregna platsen. Fatmomakke kyrkstad, som etablerades i slutet av 1700-talet, är en av Sveriges sexton bevarade kyrkstäder.

Turistinformation

Kontakta Vilhelmina turistinformation för att boka guide och få mer information om Fatmomakke.

Vilhelmina Tourist Center

Telefon: +46(0)940-39886

E-post: turist@vilhelmina.se

Besöksadress: Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina

Öppettider: Mån-fre: 10-17

Turistinformation för: Vilhelmina, Saxnäs, Kittelfjäll, och Klimpfjäll.

Guidade turer

Under sommaren går det schemalagda guidade turer i Fatmomakke 2 dagar i veckan. Om du vill gå den guidade turen i Fatmomakke sommartid, boka genom Vilhelmina Turistbyrå +46(0)940-39886 eller turist@vilhelmina.se. Guidade turer kan oftast bokas på andra tider och dagar det kostar då 50 kr per person vid mindre än 10 personer. Vid grupper större än 10 kostar det 500 kr. Barn gratis. 

 

Mer om Fatmomakke:

Länsstyrelesen -en möteplats i Fjällen

Kyrkstaden Fatmomakke i historisk belysning

Fatmomakke - Arkeologisk fördjupning

Området runt Fatmomakke