Sevärdheter i Dorotea samhälle

Husvagnsmuséet

På 60-talet började Polar tillverka sina husvagnar, precis i samma veva som husvagnsboendet fick sitt genombrott och varenda svensk skulle ut på vägarna och bo på hjul. Det har förstås hänt mycket sedan dess, även om principen att vara fri och göra vad man vill, när och var man vill är densamma.

Husvagnsmuseet i Dorotea är Sveriges, möjligen världens enda och hit är alla välkomna som vill kliva in i en värld av historia. Här visas inte bara husvagnar som någon gång i tiden var det allra senaste, här kan du få en bild av hela campinglivet under 50 år. Såsom de matchande träningsoverallerna, det (ö-)kända hopfällbara campingbordet, plastporslin och mycket mer!

På husvagnsmuseet finns allt samlat som är värt att veta om husvagnshistorien. Här finns bland annat den tredje Polarvagnen som tillverkades på höskullen i Junselevallen och de tidstypiska prylarna som vi alla minns. Dessutom får du både fakta och kuriosa kring Polars uppmärksammade sponsorengagemang inom t ex motorsport och ishockey.

Muséet håller öppet under sommaren.

 

Konststigen

Vill du röra på dig? Passa då på att ta en uppfriskande promenad runt konststigen som slingrar sig i en fridfull miljö runt Bergvattensjön belägen i centrala Dorotea.

Konststigen invigdes den 27 maj 2010 och består av konstverk som placerats ut efter den tre km långa promenadstig runt Bergvattensjön. Konstverken är skapade av barn och ungdomar från förskolan och upp till årskurs nio. Konststigen har blivit ett sätt för barnen att påverka sin närmiljö på ett positivt sätt.

 

Hembygdsområdet Kullerbacken

Hembygdsföreningen bildades år 1933 på initiativ av komminister Alfred Guldbrandzén. De första samlingarna inrymdes i den s.k. fornstugan (Pål Anderssons stuga) på Kvarnberget som flyttats från Lajksjö. Sedan år 1979 har föreningen flyttat sin verksamhet till Kullerbacken intill kyrkan, där flera byggnader uppförts.

På området finns ett flertal olika byggnader bl.a Pål Anderssons stuga som är socknens äldsta stuga, uppförd under senare delen av 1700-talet i Lajksjö, troligen av kyrkobyggmästaren och bössmeden Jon Mattson, Lajksjö. Stugan flyttades till Risnäset år 1842, till Kvarnberget år 1937 och år 1992 flyttades stugan slutligen till Kullerbacken.

På hembygdsområdet finns en bågstångskåta, uppförd av Magnus Jonasson i samarbete med förskolan Nyckelpigan, 1985. Även en njalla finns intill kåtan, i den förvarades kött som man ville skydda från rovdjur, den är uppförd år 1994.

Under sommaren kan man ta en rundvandring och sedan sätta sig ned och njuta av en nygräddad våffla med hjortronsylt.

 

Carl Milles statyer

Att det finns två skulpturer av denna världsberömda konstnär i Dorotea kyrka kan tyckas lite ovanligt.
Orsaken är att Carl Milles var personlig vän med en läkare på orten och att brodern Evert Milles var arkitekten bakom kyrkan kanske också spelade in.

Skulpturen föreställande ängeln Gabriel köptes in av kyrkan, efter att en dam på orten skänkt 1000 kr för ett sådant ändamål. Denna skadades dock under frakt och Carl Milles skänkte då det andra verket, föreställande Paulus.

Carl Milles skapade åtskilliga konstverk under sin verksamma period och hans verk kan beskådas från Stockholm, med skulpturer som Orfeusfontänen, ända till Washington, där man kan se Uppståndelsefontänen.

 

Nattvardsgruppen

Björn Martinius var norrman, han föddes i Oslo 1908 och erhöll där sin konstnärliga utbildning.
På grund av kriget kom han som politisk flykting till Sverige 1942 och verkade i Stockholm till sin död 1968. Nattvarden som är hans största verk utgör en skulpturgrupp i naturlig storlek av Jesus och hans lärljungar samlade till den sista måltiden då Jesus instiftade nattvarden. Vid framkomsten till Dorotea var skulpturerna i mindre gott skick. De var smutsiga och hade varierande skador. Konstnär och konservator Arne Boman i Uppsala anlitades för att återställa skulpturerna i ursprungligt skick, det lyckades han utomordentligt väl med. Han föreslog även att skulpturerna efter restaureringen skulle färgsättas för att ge dem mer liv. Kyrkorådet gav konstnären fria händer till detta avseende och har genom de klara och lysande färgerna givit gruppen det liv samt den rörelse som gör det än mer värdefullt.