Stora Blåsjön

Söder om Stekenjokk, vid foten av fjället Mesklumpen, breder Stora Blåsjön ut sig vid sjön med samma namn.
Runt Stora Blåsjön sträcker sig miltals med orörd vildmark och i området finns bland annat Sveriges längsta grotta och den underjordiska Bjurälven. För den vandringsintresserade finns gott om leder i fjällterräng att upptäcka. 

Ankarede kyrkstad

Där vägen tar slut och fjällen börjar, där ligger Ankarede. I Ankarede möts människor. Så är det idag och så har det också varit under lång tid. På området finns en blandning av bebyggelse med kåtor, härbren och kyrkstugor av varierade storlek och ålder. Ankarde är en traditionell samisk samlingsplats. Ankarede i Advent är en årlig julmarknad första helgen i december med konserter i kapellet och så är det förstås det berömda midsommarfirandet, som är en minst tre dagar lång festhelg med allehanda aktiviteter. Läs mer...

Gäddede turistinformation
Storgatan 40
830 90 GÄDDEDE
0672-10500
gaddede.turistinformation@stromsund.se
Hemsida

Öppettider: Mån-fre 9 – 15 (Lunchstängt 12–13)

Det talande vattenfallet Brakkå

Fem kilometer söder om Stora Blåsjön längs Vildmarksvägen ligger det vackra Brakkåfallet. Sväng in vid skylten märkt "Brakkåfallet" och parkera bilen. Därifrån är det cirka 100 meters vandring upp mot fallet. En varm dag är ett svalkande dopp i det grönskimrande vattnet värt att testa, och för den mer äventyrslystne erbjuder Vilseledaren möjlighet att firas ned i kanjonen med rep från klippkanten. 

Brakkåfallet är mest känt från Beppe Wolgers film Dunderklumpen där Blomhåret och Jens stannar för att få råd av Brakkå som står i nära kontakt med en skogsbäck som i sin tur känner regnet. Det sägs ju att det är trevligt, men blött och svårt att prata med ett vattenfall.

Fjällfiske i Frostviken
I Frostviken finns alla typer av fiskemiljöer och arter. Strömmar, fjäll- och skogstjärnar, sjöar, flyar, åar och bäckar. Öring och röding, harr och sik, abborre och gädda. Här finns lättillgängliga fiskevatten nära bilväg, och här finns mera strapatsrika mål i orörda fjäll och marker. Här finns ett fiske för alla kategorier av fritidsfiskare.

Bo

Ankarvattnets Vildmarkscamp

Gäddede Camping

Blåsjöns Fjällcamp

Jormvattnets Fiskecamp

Sjuogdens Jakt & Fiskecamp 

Jormliens Fjällgård

PilgrimsHotellet Gäddede

Korpens Öga & Rid i Jorm

Fjällgården Lindahl

Camp Stora Blåsjön

Sök logi, mat och aktiviteter

 

 

Äta

Gäddede Smått & Gott

PilgrimsHotellet Gäddede

Korpens Öga & Rid i Jorm

Jormliens Fjällgård 

Restaurang & pizzeria Gäddede +46672-100 50

Sök logi, mat och aktiviteter

Göra

Fiske 

Jakt

Hyra skoter

Skidåkning utför

Guider

Hästar

Sök logi, mat och aktiviteter

Evenemang

15
Dec

Luciajoggen

22
Dec

Julkrubba i Sikås

28
Dec

Motionsdans

Se alla evenemang