Allemansrätten

Tack vare allemansrätten är vår svenska natur öppen för alla. Oavsett om du vandrar, cyklar eller åker skidor får du röra dig fritt nästan överallt. Du får även plocka blommor och bär, göra upp eld och tälta ett par nätter på privat mark. Den svenska allemansrätten är faktiskt unik i världen.

Med omtanke och respekt

 

Denna rättighet innebär också ett ansvar att använda den med omsorg, så att även våra barn och barnbarn ska kunna njuta och använda naturen på samma sätt. Den fungerar bara så länge vi använder den med respekt. Grundregeln är att inte störa och inte förstöra.

Ibland behöver du visa lite extra omtanke. Om du är ute och paddlar eller fiskar är det till exempel bra att hålla koll på var det finns djurskyddsområden. Under våren och sommaren häckar många fåglar längs kusterna, och de vill helst vara ifred.

Tänk också på att allemansrätten inte gäller fullt ut i Sveriges många nationalparker och naturreservat. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld, tälta var du vill eller ta med dig hunden in i parken. Skyltar i området visar vad som gäller.

Kom ihåg att vara varsam när du rör dig i skog och mark. Om du pausar på turen, ta gärna en extra titt innan du beger dig vidare så att du får med dig allt. Skräp hör inte hemma i naturen, men är lätt att glömma kvar.

Bra att tänka på:

  • Om du gör upp eld är sand och grus bra underlag att elda på.
  • Du får fiska fritt med fiskespö längs med kusten och i Sveriges fem största sjöar Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.
  • I fjällen där det finns renskötsel ska du hålla hunden kopplad under hela året.
  • Det går bra att röra sig på enskilda vägar och privata stränder, men var alltid noga med att respektera tomtgränser i närheten av bostadshus.
  • På våren är stigarna ofta mjuka och då kan du behöva springa eller cykla lite lugnare, så skadas inte marken och du slipper halka.

Här finns mer information