You are using an older browser that doesn't support all web-standards. To see a not-messy well-working webpage, please update your browser. We recommend firefox, google chrome, or Internet Explorer 8+

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet har Europas längsta vattenfyllda canyon. hällingsåfallet Fallet forsar ner i en 43 meter djup ravin och trycks sedan ut i en smal canyon. Efter 800 meter vidgar sig sprickan och vattnet sprids ut i en mer lugnare flodfora som sträcker sig tre kilometer till sitt utflöde i sjön Hetögeln.

hällingsåfallethällingsåfallet

På sommaren kan men vid solsken se regnbågen i vattenfallet. Sällsynta lavar och mossor växer i ravinsluttningarna kring fallet. I många år har Rödbenad ormvråk och Stenfalk häckat i skrevorna som finns i branterna ner mot flodfåran. Bästa sättet att utforska skrevorna och canyon är att följa en markerad väg från parkeringen som ligger 2,5 kilometer söder om vattenfallet. Du kan också köra bil fram till parkeringen intill det brusande fallet. Därifrån finns en spångad väg och en bro som är byggd så att rullstolsburna kan ta sig fram till vattenfallet. För den som har med sig picnikkorgen finns en grill-/eldplats med bord och en raststuga.

frozen hällingsåfallet

Vintertid är Hällingsåfallet också väl värt ett besök. Då har vattenfallet frusit till en enorm isskulptur. Det kan vara svårt att ta sig fram vintertid om det fallit mycket snö. Då kan det bli nödvändigt att köra skoter de sista kilometrarna från plogad väg eller gå med snöskor eller åka skidor.

frozen hällingsåfallet

Hällingsåfallet ligger ca 20 kilometer söder om Gäddede och kan nås både från östra och södra sidan av vattudalen. Hällingsåfallet är märkt med vägskyltar från båda hållen.

Vilseledaren erbjuder firningsturer i Hällingsåfallet och Brakkåfallet: vilseledaren.com

Brakkåfallet

Det mest romantiska vattenfallet ligger mellan Jorm och Stora Blåsjön efter Vildmarksvägen. En skylt vid vägen markerar vattenfallet. En smal stig på några hundra meter leder till det idylliska vattenfallet. Den äventyrslystne vill säkert titta närmare på klippskrevorna och ta vandringen till vattenfallet genom floden.

brakkåfallet

Se upp om du går ner i älvfåran – stenarna i vattnet kan vara hala!

Ibland händer det att små troll flyter ned i vattenfallet. De mest kände är en liten älskvärd figur som kallas "Dunderklumpen ". Dunderklumpen och hans vänner kan du ta del av i en animerad svensk film med samma namn.

brakkåfallet

Lejarfallet

Från parkeringsplatsen i Ankarede går en fantastiskt lättgången stig på tre kilometer till det underbara Lejarfallet. En vandring som även passar när vädret inte är det bästa.

lejarfallet

Tips: Packa picknikkorgen inför vandringen! Vid Lejarfallet finns två idylliska grill-/och rastplatser.

Trappstegsforsen

trappstegforsen© Erika Lorde

Trappstegsforsen ligger 5km söder om Saxnäs alldeles vid vägen och är ett vattenfall formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerade kaskader. I fantasin förvandlas lätt forsen till trappan in i Bergakungens sal. Här finns ett café som är öppet under sommaren. trappstegforsen© Erika Lorde Fin fika plats och populärt fotomotiv.

Dimforsen

Dimforsen© Erika Lorde

Dimforsen Ligger i Kultsjöån mellan Kultsjön och Malgomaj ca 6km norr om Stalon. Skyltat från vägen, gillplats och parkering.

Gaustafallet

gaustafallet

Alldeles intill Vildmarksvägen norr om Gäddede – Stora Blåsjön – Ankarvattnet ligger Gaustafallet med sin Canyon.

gaustafallet

Vägskyltar på Stekenjokkvägen markerar vart fallet ligger. När vädret är vackert och solen skiner lyser vattnet upp i en otroligt vackern nyans av blått och turkos.

river just before gaustafallet

En av scenerna i Astrid Lindgresn film "Ronja Rövardotter" spelades in just här i Gaustafallet.

Kulla-fallet

Kulla-fallet, Dorronbäcken och Sju Forsar 1-3 km. I Klimpfjäll: En enkel promenad efter elljusspåret som du hittar uppe vid slalombacken. Vik in mot bäcken när du kommer till “Trollstigen”.

Kulla fallet© Erika Lorde

Den första forsen du kommer till är Kulla-fallet som är en väldigt vacker plats därvattnet och klipporna alltid erbjuder dig nya intryck. Fortsätter du upp efter stigen finns ytterligare 6 forsar.

Kulla fallet© Erika Lorde

Fiskonfallet

Mellan Saxnäs och Klimpfjäll ligger Fiskonbäcken och Fiskonfallet. Det är skyltat från vägen.

Fiskonfallet© Erika Lorde
top of pagepage uppage downbottom of page
printinfo