You are using an older browser that doesn't support all web-standards. To see a not-messy well-working webpage, please update your browser. We recommend firefox, google chrome, or Internet Explorer 8+

Strömsund

Strömsund är det största samhället i kommunen och är centralort i Jämtlands nordligaste kommun, Strömsunds kommun. Även om det lilla samhället längs väg 45 endast har 3 500 invånare finner du allt du kan behöva efter en resa längs Vildmarksvägen. strömsundI samhället finns supermarkets, sportaffärer med camping och fiskeutrustning, apotek, bank, systembolag, klädbutiker, sjukhus med läkare, bensinstationer mm. Det finns också charmerande små sovenir- och presentaffärer för dig som vill köpa med något minnesvärt till familj och vänner.

strömsund

Turistbyrån på Ramselevägen i Folkets Hus ger upplysningar och råd om besöksplatser och servärdheter i området. Där kan du också köpa vandringskartor och boka stuga eller hotell.

Om du behöver förtäring eller något annat att stärka dig med under shoppingrundan finns många caféer, restauranger och pubar att besöka. En god svensk bakelse kanske kan var på sin plats. I utkanten av samhället invid Ströms Vattudal ligger Hembygdsgården – ett regionalt museum – som är väl värt ett besök.

strömsund

Hembygdsgården har ungefär 15 000 beökare årligen och är den mest besökta sevärdheten i området. På Hembygdsgården kan du se en stor variant av Jätten Jorm som är en figur från den svenska barnfilmen "Dunderklumpen" som har gjort området känt över hela Sverige. Filmens manusförfattare var bl a Beppe Wolgers.

strömsund

Strömsunds kommun omfattar en yta på 106 kvadratmil och är en av Sveriges 6 största kommuner. Förutom Strömsund som är centralort finns ytterligare några större samhällen som Gäddede, Hoting, Rossön, Hammerdal och Backe. Det finns dessutom ett stort antal mindre byar i kommunen.

Strömsund är även känt för den stora björnpopulationen i kommunen – Sveriges brunbjörntätaste kommun – och sin storslagna natur med sjöar, skogar, berg och fjäll.

Invånarantalet är ca 12 300 och fördelade på ytan blir det en invånare per kvadratkilometer. Så området är således mycket glest befolkat.

Mer information om Strömsunds kommun finns på www.stromsund.se

Vilhelmina

Vilhelmina

Gamla kvarteren runt kyrkan liknar en svensk stad i en gammal bilderbok. Bebyggelsen går tillbaka till 1792. År 1921 brann 75 trähus ner i en stor brand. I dag finns ett 20-tal hus kvar från den tiden. Det är färgglada små hus där det i dag finns affärer och ett galleri för samiskt hantverk. Det regionala kulturmuseet hittar du i stadsdelarna vid kyrkan.

Vilhelmina

I den här staden, med en förtjusande utsikt över Ångermanälven, kan du finna flera bra affärer och många trevliga restauranger, pubar och hotell. På "Folkets Hus" finns simbassäng, bowlinghall, en biograf och ett bibliotek.

Vilhelmina Kirche© Erika Lorde

Kommunen Vilhelmina sträcker sig 160 kilometer längs Ångermanälven från norska gränsen mot sydöst. Till ytan är kommunen mindre än halva storleken av Wales. Hela området är fyllt av ett otal sjöar, myrar och fjäll. Högsta fjället är Marfjället med sina 1598 meter över havet.

Sagostigen© Magnus Ström

För mera information gå in på vilhelmina.se

Gäddede

Gäddede tillhör Strömsunds kommun och är huvudort i Frostvikens församling. Det lilla samhället intill norska gränsen är en idealisk startplats om man vill vandra, rida eller cykla genom norra Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen. Samhället är även en bra utgångspunkt för fiskeresor, kanotturer och besöksmål som Hällingsåfallet, Korallgrottan m fl.

Gäddede

I Gäddede finns många olika boenden, två restauranger, ett konstcafé, sovenirbutiker, två bensinstationer och bilverkstäder, musikaffär och en supermarket. Frostvikens Hembygdsgård ligger vid södra infarten till samhället och är väl värt ett besök. Där finns en stor samling av verktyg och redskap som användes förr i tiden. Även kyrkan mitt i byn och naturrum vid turistbyrån är värda ett besök.

Gäddede

Namnet Gäddede kommer från ett samiskt namn som så många andra byars namn i Frostviken. Gäddede betyder "offerplats" på samiska och är en direkt översättning från det muntliga samiska språket. Namnet kommer sig av att samerna hade en offerplats vid älvens utlopp i södra delen av byn Gäddede.

Mer information om Frostviken finns på www.frostviken.se

Vilhelmina Kyrkstan

Mellan kyrkhelgerna skulle kyrkstugorna vara tillbommade, vilket det fanns stränga regler om. I slutet av 1800-talet kom man att frångå denna regel och allt oftare började stugorna bebos permanent.

Vilhelmina

Detta ledde i sin tur till att olika affärsidkare såg en möjlighet att etablera fasta affärsinrättningar i kyrkstaden. Sakta men säkert började kyrkstaden förvandlas till ett samhälle.

Kyrkstan i dag: Här finns konstateljé, secondhand butik, utställningslokal och lanthande. Delar av Kyrkstan är vandrarhemsboende och hyreslägenheter.

Dorotea

Besökare i det sydligaste samhället i Lappland blir välkomnade av den stora Doroteabjörnen tillverkad av Sibiriskt lärkträd.

Dorotea

Frånsett denna björnskulptur av Lars Kupparinen finns det riktiga björnar också. Dorotea kommun sträcker sig från det sydliga skogslandskapet till fjälltrakterna i norr. Om du följer "Björnleden" i kommunen och har mycket tur kan du få se det fascinerande djuret björn men även älgar och bävrar.

Dorotea

Även för den kulturhistoriskt intresserade är Dorotea värt ett besök (namnet Dorotea kommer från den svenska drottningen Fredrika Dorotea Wilhelmina von Baden). Vid kapellet invid Dorotea kyrkan finns de stora skulpturerna av Björn Martinius "Nattvarden". Intill liggger ett utomhusmuseum Kulerbacken och en gammal kvarn.

Dorotea

Campare tycker säkert om att besöka Polar Caravan museet. Camping DoroCamp är ett besöksmål för hela familjen med en minigolfbana och en lekpark för barnen.

Dorotea Dorotea

För mer information se www.dorotea.se

top of page page up page down bottom of page
print info