Je gebruikt een verouderde browser die niet alle webstandaards ondersteunt. Als je de website zonder problemen wilt bekijken, update dan je browser! We raden één van de volgende aan: firefox, google chrome, of Internet Explorer 8+

Welkom in Berenland!

Vildmarksvägen ligt voor een aanzienlijk deel in gemeente Strömsund, die zich met 3 beren per 10.000 hectare de gemeente mag noemen met de hoogste beerdichtheid in Zweden, of volgens de gegevens van staatsbosbeheer: De beerbevolkingsdichtheid in de gemeente Strömsund is vergelijkbaar met de hoogste beerdichtheden die in de wereld – in vergelijkbare gebieden – voorkomen.

Naast de bruine beer kun je hier nog vele andere diersoorten treffen die in de meeste delen van Europa niet of alleen in de dierentuin te vinden zijn – denk bijvoorbeeld aan de veelvraat, de lynx, de poolvos, eland, rendier en lemming. Qua vogels komen o.a. de steenarend, de moerassneeuwhoen, alpensneeuwhoen en de korhoen veel voor.

lady's slipper

En zelfs als je tijdens een tocht door de bossen, moerassen en bergen toch niet het geluk hebt één van deze dieren te ontmoeten, zal het landschap en de flora je niet gauw teleurstellen — Grasland en moeras lokken met hun wilde bloemen zoals het vrouwenschoentje en andere orchideeën. Kom je in de juiste tijd kun je genieten van heerlijke bessen als de kruipbraam (hjortron), steenbraam (stenbär) of arctische framboos (åkerbär), en uiteraard van de meer bekende soorten als bosbes, framboos en vossenbes.

Als je je voet zet in de oude (beschermde) bossen is het alsof je in een zweedse sprookje stapt. De dikke naaldboomreuzen en woeste berken volledig bedekt met hangend baardmos, rotsen, reusachtige mierenhopen, de grote variatie aan paddestoelen en de kleine kabbelende stroompjes zorgen voor een magische sfeer. Vooral in de schemering kun je het geluk hebben een glimp op te vangen van een de vele natuurwezens die hier volgens de legenden (en volgens vele lokale bewoners) leven.

Vittror zijn de bekendste. 'Officieel' een mytisch volkje binnen de noord-Zweedse plattelandscultuur, voor velen echter een bestaand feit. Vittror leven grotendeels zoals mensen, maar dan op 'andere plaatsen' en 'andere tijden'. Ze hebben hun eigen koeien (vitterkoeien). Meest gezien rond boerderijen of op moerasgebied waar de koeien grazen.

top of pagepage uppage downbottom of page
printinfo